Ålgårdbanen kan få nytt liv

Bm 89 motorvogner vest for Kalberghølen

– For 582 millioner kroner kan Ålgårdbanen gjenoppstå med passasjertrafikk. Et godt togtilbud vil kunne åpne opp storbyen sørover og gjøre attraktivt tomteland enda mer tilgjengelig, mener næringsliv og politikere i Gjesdal. Jernbaneverket mener det rent teknisk er enkelt å realisere planene.

Dette melder desemberutgaven av magasinet Rosenkilden i en tresiders artikkel om Ålgårdbanen. Bladet gis ut månedlig av Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Les hele artikkelen (Bla frem til side 15)

Ålgårdbanen kan få nytt liv

Magasinet har tatt en prat med Ole Gilje som er er leder for Næringsforeningens ressursgruppe for Gjesdal:

Faksimile fra Næringslivsmagasinet Rosenkilden Nr. 11 2012

Faksimile fra Næringslivsmagasinet Rosenkilden Nr. 11 2012

«- Jernbane vil være positivt for  storbyen og næringslivet, positivt for folk og positivt for miljøet. Regionen er i vekst og sliter med å finne ut hvor vi skal bygge og bo. Hva er da bedre enn å bygge på knaus på Ålgård – uten potensiell konflikt med landbruksinteresser.»

Tidligere har også Næringsforeningens øverste leder, Harald Minge, karakterisert Ålgårdbanen som en kollektivjoker.

Gilje fortsetter videre:

«- Tog er raskt, effektivt og behagelig. I dag bor det 13.000 innbyggere på Ålgård og Figgjo. Jeg tror dette kan økes til 20.000 i 2030, kanskje mer dersom vi får et togtilbud på plass. Vi har også et potensiale for næringslivet. Bedrifter kan etablere seg her langs jernbanesporet til en langt lavere tomtepris enn lenger nord – og folk kan reise til og fra Sandnes på ti minutter. Det er klart det er store muligheter.»

Gilje kan fortelle at Ålgårdbanen vil være tema på Næringsforeningens neste møte i Gjesdal, 6 februar. Han avslutter med å fortelle om et stort lokalt engasjement:

Jernbaneverkets fremtidsvisjon for jernbanen i Rogaland.

Jernbaneverkets fremtidsvisjon for jernbanen i Rogaland.

«- Det positive engasjementet har vært mye større enn jeg hadde trodd på forhånd, både fra folk flest, næringslivet og kommunen. Jeg har også inntrykk av at den yngre befolkningen ser mulighetene på en annen måte og virkelig ønsker dette.»

Les også: Hvorfor stanse på Ganddal , Gi Gjesdal jernbane

Rosenkilden har også tatt en prat med Utviklingsdirektør i Jernbaneverket, Lars Christian Stendal.

Utviklingsdirektøren bekrefter at opprustning av Ålgårdbanen er en enkel teknisk affære, men ønsker et bedre trafikkgrunnlag: «- Dersom Ålgård og Figgjo prioriteres som vekstområder, kan det være grunnlag for gjenåpning av banen i framtiden.»

Ebbw Valley-banen i Wales ble besluttet opprustet og gjenåpnet med et utgangspunkt på 300.000 årlige reiser.  (Foto: Wikipedia)

 

 

Dette innlegget ble publisert i Diverse, Fremtidsplaner. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.