Ålgårdbanen må gjenåpnes

Med politisk gjennomslag fra Gjesdalpolitikerne kan dette toget komme til Ålgård om få år.

Med politisk gjennomslag for Gjesdalpolitikerne kan dette togsettet bli å se på Ålgård om få år.

– Ålgårdbanen må gjenåpnes for å minke køen på E39, sa varaordfører Tom Kalsås da han la fram togdrømmen for næringslivet på Skurve.

Dette skriver avisen Gjesdalbuen 08.02.13 i en helsides artikkel om næringslivstreffet Treffpunkt Gjesdal der Ålgårdbanen var et sentralt tema.

Avisen tar grundig for seg varaordfører Tom Kalsås (Ap) sitt innlegg om ny togtrafikk. Den nye tilstands og kostnadsanalysen til Jernbaneverket var et naturlig tema:

«- Siste grunnkalkyle er 582 millioner, og det er langt lavere enn det som først ble sagt. Da stakk noen en finger i lufta og tippet rundt to milliarder kroner. Vi slipper dessuten tidkrevende planprosesser, i og med at Jernbaneverket eier traseen og har midlertidig innstilt driften, forklarte Kalsås.»

Mange ønsker en ny firefelts E39 mellom Sandnes og Ålgård. Kalsås mener det ikke er en motsetning mellom dette og banesatsing:

Første stasjon fra Ålgård? Tom Kalsås foreslår stasjon med parkeringsanlegg på Opstad sentralt ved Kongeparken og E39.

Første stasjon fra Ålgård? Tom Kalsås foreslår stasjon med parkeringsanlegg på Opstad – sentralt ved Kongeparken, E39 og store boligområder.

«- Å få firefelts E39 er en nødvendig forbedring av veinettet, men det vil likevel ikke fjerne køen. I dag er det kaos på Forus når du svinger av motorveien, og det vil ikke bli færre som tar bilen til jobb dersom hele veien blir firefelt. Men når 60-70 prosent av befolkningen på Ålgård pendler til jobb, er det mange som kunne tatt toget i stedet for bilen, sier Kalsås.»

Kalsås er optimist og trekker frem at flere og flere har ytret seg positivt om Ålgårdbanen den siste tiden:

«- Det er nå satt ned ei arbeidsgruppe, og det skal ses på muligheten for en forstudie om gjenåpning. Jeg la også merke til at Sandnes-ordfører Stanley Wirak har gjenåpning som et punkt på lista, og statssekretær Geir Pollestad (Sp) nevner Ålgårdbanen som et spennende prosjekt. Næringsforeningsleder Harald Minge omtaler banen som en kollektivjoker, og i det siste har prosjektet også fått god drahjelp fra fylkesmannen, opplyste Kalsås.»

Samferdselssjef i Rogaland fylkeskommune Gottfried Heinzerling var også tilstede på møtet. Han understreket betydningen av en god kollektivsatsing og viktigheten av å utvikle boligområder nær jernbanen. Flere tusen nye boligenheter er i dag under planlegging på Ålgård, blant annet på Time-feltet og i Kodlidalen.

Les hele artikkelen i Gjesdalbuen: Foreslår stasjon på Opstad

Dette innlegget ble publisert i Fremtidsplaner. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.