Gjenåpninger i Wales del 2: Vale of Glamorgan-banen

Togavgang på Vale of Glamorgan-banen står klar til avgang på Bridgend stasjon

Tog til Cardiff via Vale of Glamorgan-banen står klar på Bridgend stasjon

I 2005 var Vale of Glamorgan-banen neste bane ut til å gjenåpne for persontrafikk i Wales. Dette skjedde 41 år etter nedleggelsen i 1964.

Vale of Glamorgan-banen skiller seg en del ut fra de andre gjenåpnede linjene i området. Banen går ikke i noe dalføre, men derimot ute ved kysten. Den har færre stasjoner enn de andre banene og kjørehastigheten er høyere. Til og med dobbeltspor er på plass!

En annen ulikhet er at banen har forbindelser med andre baner i begge ender. I vest grener banen ut fra Bridgend stasjon på hovedlinjen. På østsiden møter den forbindelsen Barry Bay-Cardiff som også er en del av Vale of Glamorgan-banen. Denne strekningen beholdt imidlertid persontrafikken etter Beeching-kuttene i 1964.

Første tog på den gjenåpnede Vale of Glamorgan-banen 2005 (Foto: Railfuture)

Første persontog på den gjenåpnede Vale of Glamorgan-banen 2005 (Foto: Railfuture)

På slutten av 1990-årene startet bla. en pressgruppe kalt Railfuture å agitere for gjenåpning av banen Barry-Bridgend. Cardiff International Airport lå ikke så alt for langt unna traseen, og med stadig økende flytrafikk vant tanken om å etablere en togforbindelse frem hos politikere og transportmyndigheter.

Andre argumenter for gjenåpning var å bedre kommunikasjonene øst-vest mellom Bridgend og Barry, samt å tilgjengeliggjøre de små kystbyene og naturområdene langs banen. Kampen ble kronet med seier og 10. juni 2005 gikk det første toget.

Om åpningen hos magasinet «Railwatch»:  Wales takes the lead on rail reopening

Rhoose/Cardiff international aiport stasjon.

Rhoose/Cardiff International Airport stasjon.

Åpningen ble en suksess og banen ble billig å få på plass. På grunn av mye godstrafikk gjennom årene var sporet blitt godt vedlikeholdt og de største tiltakene begrenset seg til å bygge nye stasjoner, skinnebytte, samt å bygge en ny sporforbindelse inn til Bridgend stasjon.

Flyplassen blir i dag betjent med shuttlebuss fra Rhoose stasjon. Bussen korresponderer med alle tog og bruker ca. 5-10 minutter fra stasjonen til terminalen.

Når flyplassen ble brukt som et såpass viktig argument for gjenåpning, forteller det litt om Walisernes satsingsvilje på jernbanen. Det er ingen storflyplass det er snakk om her; Cardiff har ca. 300.000 innbyggere, men antall flybrukere er langt lavere enn hjemme i Norge. Faktisk har flyplassen kun en fjerdedel årlige reiser sammenlignet med årlige reiser fra Stavanger Lufthavn Sola (…og dit går det ingen skinnegående transport)

En flott bane har det uansett blitt, og passasjertallene har vært stadig økende siden starten.

Tilbake i Cardiff kan det være tid til et litt spesielt avbrekk før turen går videre. Stasjonen Queen Street i Cardiff er utgangspunkt for Butetown-banen som er en kandidat i klassen verdens korteste sidebaner.

Bute town-banen er kun halvannen kilometer lang og kan unnagjøres på få minutter.

Butetown-banen er kun halvannen kilometer lang og kan unnagjøres på få minutter.

Banen er kun 1,5 kilometer lang og betjenes av en enkel motorvogn som går i skytteltrafikk. Turen mellom utgangsstasjonen Queen street og endestasjonen Cardiff bay tar kun få minutter og banen har avgang hvert tolvte minutt i hver retning.

Banen var tidligere viktig for å få på plass alle arbeiderne som jobbet i havneområdet. Den har aldri vært nedlagt, men hadde tidligere selskap av en tilsvarende bane (Cardiff central – Clarence road) kun få hundre meter lenger vest.

Stasjonsbygningen i Cardiff bay vitner om gammel storhetstid. Den daterer tilbake til banens åpning i 1840 og er en av Wales eldste. Den er ikke noe vakkert syn i dag, men er tatt under vern og vil forhåpentligvis bli seende bedre ut i fremtiden.

Cardiff bay stasjon åpnet i 1840.

Cardiff bay stasjon åpnet i 1840. Kun stasjonskiltet helt til venstre røper at den fortsatt er i bruk.

Etter at store deler av mineraleksporten forsvant har byen hatt store havneområder til disposisjon til andre formål. I Cardiff bay har man modernisert flere kvartaler og skapt en ny populær bydel med barer og restauranter langs sjølinjen.

Butetown-banen har dermed blitt en av banene i Wales med størst prosentvis vekst i passasjerantallet. Fremtiden til denne kuriositeten burde være sikret.

I neste reisebrev besøker vi den kanskje mest suksessfulle gjenåpnede banen i Wales, Ebbw Vale-banen.

Les mer: Gjenåpninger i Wales del 3: Ebbw Vale-banen

Les også: Gjenåpninger i Wales del 1: Aberdare- og Maesteg-banen

På utflukt langs kysten vest for Cardiff er Vale of Glamorgan banen et sikkert valg. Her utsikt fra banen mellom Barry og Rhoose.

På utflukt langs kysten vest for Cardiff er Vale of Glamorgan-banen et sikkert valg. Her utsikt fra banen mellom Barry og Rhoose.

 

På Rhoose stasjon møtes vest- og østgående tog noe som gir enkel og sømløs overgang til/fra flybuss.

På Rhoose stasjon møtes vest- og østgående tog noe som gir enkel og sømløs overgang til/fra flybuss.

Dette innlegget ble publisert i Utenriks. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.