Ålgårdbanen 90 år

Åpningstoget til Ålgård 20. desember 1924

Åpningstoget til Ålgård 20. desember 1924

20. desember 1924, rullet åpningstoget inn til stor jubel på Ålgård stasjon. 90 år senere er Ålgårdbanen mer i vinden enn på lenge og en ny åpningshøytidelighet kommer stadig nærmere.

Under åpningen i 1924 ble banen behørig feiret. Tale ble holdt av jernbanedirektør Otto Aubert, som offisielt erklærte anlegget for avsluttet og av statsråd Lars Oftedal, som erklærte banen for åpnet.

Banen ble sett på som svært viktig for industristedene Figgjo og Ålgård. Lokalsamfunnet hadde i flere år stått på for jernbaneforbindelsen, og ble til slutt belønnet for innsatsen. Banen ble av NSB reknet som et første byggetrinn vestfra på den nye Sørlandsbanen som enda var under planlegging. På grunn av dette ble det lagt ekstra store ressurser i banelegemet, slik at det skulle være forberedt for tunge og raske tog den dagen tiden var inne.

En videre forlengelse forbi Ålgård ble såvidt påbegynt, men historien ville det annerledes for Ålgårdbanen. Til slutt valgte man å legge Sørlandsbanen over Jæren og i 1955 ble lokaltrafikken innstilt som ett av flere sparetiltak hos NSB.

Det lå likevel i kortene at persontrafikken kunne komme tilbake. «En gang i tiden vil Ålgårdbanen komme tilbake – Det tror vi» skrev Stavanger Aftenblad i en lederartikkel i 1955 og valgte å legge til et «på gjensyn» der andre sa «farvel». Og når vi nå skriver 2014 er gjensynet nærmere enn noen gang før.

Ålgårdbanen var tidenes julegave til lokalsamfunnet da den sto ferdig i desember 1924. En stor julegave ble det også 90 år senere: Etter en enstemmig innstilling fra Stortingets transportkomite vedtok Stortinget å utrede en forbindelse mellom dobbeltsporet på Jærbanen og Ålgårdbanen. Det er et tydelig signal på at det politiske miljøet ser på Ålgårdbanen som et fornuftig og fullt gjennomførbart prosjekt.

I tillegg vil det også bli laget en mulighetsstudie i regi av kommunene. Denne kommer til å tydeliggjøre alle de gode argumentene for å åpne banen.

Alt dette kommer ikke av seg selv, men takket være mange som har engasjert seg og stått på over lang tid. En stor takk til alle! I 2024 er Ålgårdbanen 100 år. Vi vil håpe at innsatsen betaler seg og at vi kan feire en gjenåpning og deretter et påfølgende 100-års-jubileum – gjerne med godt mellomrom!

Med hilsen: Trond Egil Aa. Bøe, Ålgårdbanens Venner

Ålgård stasjon

Ålgård stasjon – Sørlandsbanen

Et sjumilssteg nærmare Ålgårdbane (Stavanger Aftenblad)

Skikkeleg gjennombrot for Ålgårdbanen (NRK Rogaland)

 

Dette innlegget ble publisert i Diverse. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.